“La un moment dat trebuie să abandonăm speranța unui trecut mai bun.” Irvin Yalom
Psihoterapia este, de obicei, descrisă ca un tratament al problemelor psihologice, bazată în primul rând pe relația pe care noi, psihoterapeuții, o creăm împreună cu tine, clientul. Poți folosi psihoterapia atât pentru creștere personală, cât și pentru întreaga gamă de probleme de viață, ca de exemplu:
- Îți este greu să ai încredere în tine
- Ai dificultăți în a fi consecvent în ceea ce îți propui să faci și te regăsești deseori în poziția în care îți neglijezi responsabilitățile
- Ai conflicte dese cu persoanele apropiate sau la serviciu, asta îți impactează într-un mod negativ relațiile și performanța iar tu te simți însingurat
- Îți este dificil să păstrezi o slujbă sau să îți atingi potențialul
- Nu te simți bine în pielea ta, îți place mai puțin de tine, psihic și fizic, decât ți-ai dori
- Te simți trist și/sau înfricoșat o mare parte din timp și asta îți afectează într-un mod nedorit viața
- Nu prea știi ce să faci cu furia ta
- Îți este dificil să păstrezi prietenii sau să menții o relație de cuplu satisfăcătoare pentru tine
- Ai somnul perturbat
- Ai pierdut pe cineva drag și îți este dificil să gestionezi cum te simți în urma acestei pierderi
- Treci printr-o criză existențială sau ai întrebări existențiale la care îți este greu să găsești un răspuns de unul singur, cum ar fi: “Cum îmi doresc să fie viața mea?”, “Care este scopul vieții mele?”, “Ce fac cu frica mea de moarte?”, etc.
- Treci printr-un divorț sau printr-o separare de cineva semnificativ ție
În vederea ameliorării cu succes a dificultăților precum cele descrise mai sus, folosind relația noastră terapeutică ca bază de suport, noi, ca specialiști, te invităm ca împreună să formăm o echipă și îți oferim susținerea de care ai nevoie pentru că tu:
- să obții o mai mare claritate a dificultăților care te-au adus la terapie, precum și a unor moduri noi, mai sănătoase, de a le face față
- să faci noi conexiuni și să îți înțelegi mai bine tiparele, care poate acum nu îți sunt clare; aceste noi conștientizări vor crește considerabil capacitățile tale de a face schimbări dorite
- să exprimi ceea ce în trecut nu ai putut să exprimi
- să integrezi gânduri, emoții, comportamente și senzații corporale într-un tot unitar
- să creezi o narațiune coerentă despre tine, despre propriile experiențe, ajungând, astfel, să te cunoști mai bine
- să te apropii de tine și de ceilalți
- să dezvolți noi strategii, mai eficiente, de a-ți regla emoțiile
- să formezi atașamente mai sănătoase
- să îți îmbunătățești capacitatea de a testa realitatea
- să experimentezi, alături de o prezență binevoitoare, un nou mod de a fi în lume
- să îți crești calitatea vieții, luată global
Cum se desfășoară psihoterapia?
Poate te întrebi care sunt mecanismele de acțiune ale psihoterapiei și cum aspectele menționate în lista de alături conduc la schimbările pe care tu ai nevoie să le faci. Este o foarte bună întrebare!
Cele mai noi cercetări în neuroștiințe arată că psihoterapia produce schimbări de lungă durată inclusiv la nivelul chimiei creierului și a structurii sale. Aceste schimbări au la bază relația terapeutică. Noi suntem cele mai sociale ființe de pe pământ, devenim noi înșine doar în cadrul unor relații (prima și cea mai semnificativă fiind relația primară copil-mamă (sau copil-oricare alt îngrijitor principal), și, doar în cadrul unei relații ne putem vindeca.
În primele ședințe, psihoterapeutul tău va crea un mediu non-judicativ în care tu să te simți înțeles, acceptat, conectat, susținut. În cadrul acestor prime ședințe, terapeutul va fi interesat să te cunoască cât de mult poate, va fi curios și va explora împreună cu tine posibile surse ale dificultăților tale, puncte forte și resurse, precum și eventuale direcții de lucru pentru viitor. Vei afla repede că, în ciuda îngrijorărilor tale, nu ești singur și vei avea un partener în eforturile tale de a trece prin ce te frământă și a te cunoaște mai bine. Dacă va considera relevant, pentru a înțelege mai bine personalitatea ta și dificultățile tale, terapeutul ar putea folosi și chestionare sau teste.
În urma primelor câteva ședințe, tu și terapeutul tău stabiliți contractul terapeutic prin care vă asigurați că lucrați împreună către același obiectiv. Principalele aspecte pe care le veți negocia și stabili împreună sunt: ce veți face, cât va dura, care va fi rezultatul lucrului împreună adică ce este nevoie să se întâmple astfel încât terapia ta să fie de succes, cum veți ști că ați ajuns la acel rezultat, care sunt responsabilitățile fiecăruia și cum îți va fi util rezultatul atins.