Parenting prin modelul "Cercul Siguranței" (Circle of Security)

Grupul pentru părinți Cercul Siguranței este facilitat de Gabriela Gall și Ana Cazacu și în aceasă perioadă se desfășoară în mediul online pe platforma Zoom.

Când se deschide video-ul, puteți porni subtitrările în limba română dacă apăsați butonul “CC” din partea dreaptă-jos.

Cum să fii un părinte suficient de bun folosind Cercul Siguranței

Ca părinți sau viitori părinți, cu toții avem cele mai bune intenții în suflet și de multe ori parentăm sub deviza: “Să nu cumva să adopt din aceleași comportamente nasoale ca părinte care mie mi-au creat suferință când eram copil, așa cum făceau mama și tata!!!”

Cu toate acestea, se întâmplă uneori să ne simțim blocați și să nu știm să facem ceva diferit de cum am învățat de la părinții noștri. Copiii vin la pachet cu darul acesta de a ne pune față-în-față cu lucruri nerezolvate din trecutul nostru, cu cele mai intense emoții, fie ele plăcute, fie neplăcute.

Noi îl numim “dar” pentru că exact asta poate sa fie: un cadou – dacă știm să îl primim, cum să îl privim și să învățăm despre noi înșine și despre ei, împreună.

De aceea venim în întâmpinarea voastră, dragi părinți, ca să privim acest “dar” împreună și să îl folosim pentru a construi relații mai armonioase.

Vă prezentăm și veți exersa împreună cu noi utilizarea unui instrument, Cercul Siguranței, pe care să îl folosiți ca pe o hartă ca să:

  • descifrați nevoile din spatele comportamentelor, atât ale copiilor cât și ale voastre
  • știți cum să răspundeți acestor nevoi
  • înțelegeți importanța rolului vostru în relația de atașament
  • dezvoltați o relație mai bună cu copilul și nu numai
  • stabiliți limite adecvate

Programul Cercul Siguranței este conceput ca să vă ajute pe fiecare dintre voi să descoperiți ce faceți bine ca părinți, dar și dificultățile pe care încă le aveți.

Programul Parental Circle of Security este un program de educație parentală centrat pe relația părinte – copil. Este un curs parental recunoscut pe plan internațional, bazat pe decenii de cercetare a atașamentului între părinți și copii.

Pe lângă beneficiile pe care le are programul pentru rolul vostru de părinte și pentru construirea unui atașament securizant cu copilul, este foarte posibil să descoperiți că veți începe să aveți o mai bună conexiune cu voi înșivă și cu copilul vostru interior.

Ce vă propunem este un spațiu unde voi să vă puneți bazele autonomiei ca părinți, astfel încât, pe măsură ce trece timpul, să aveți mai multă încredere în voi, claritate și siguranța că ceea ce faceți este sănătos pentru voi, copil, dar și pentru relațiile voastre cu cei din jur.

Sesiunile sunt bazate pe cunoștințe practice, folosind clipuri video, discuții și materiale pentru a explora nevoile emoționale ale copiilor și pentru a construi abilitatea voastră, ca părinți, de a răspunde sensibil la aceste nevoi.

Ne vom axa cât mai mult pe reducerea sentimentului de vinovăție și a rușinii, atât de familiare tuturor părinților și vom învăța cum a fi un părinte suficient de bun este suficient.

Acest program este adresat atât mămicilor, cât și tăticilor,  bunicilor,  viitorilor părinți,  asistenților maternali,  părinților adoptivi,  educatoarelor și îngrijitoarelor din creșe și grădinițe și tuturor celor care au un rol semnificativ în creșterea și educarea copiilor.

Puteți găsi mai multe informații despre program accesând linkul: What is the Circle of Security Parenting?

Programul se desfășoară pe durata a 8 întâlniri care au următoarele tematici:

  1. Introducere în Cercul Siguranței –  Împreună vom construi un mediu sigur și incitant în care să puteți explora meseria de părinte. Vom introduce conceptul de Cerc al Siguranței și modul în care cercul “apare întotdeauna” în viețile copiilor și ale adulților.
  2. Să învățăm despre nevoile copiilor parcurgând tot Cercul – Vă veți dezvolta abilitățile de a citi comportamentele copiilor și veți înțelege care sunt nevoile din spatele acestora,  utilizând Cercul Siguranței ca pe o hartă.
  3. Să fim alături de copii pe Cercul Siguranței – “A-fi-Alături” nu se referă la o tehnică anume ci este mai degrabă o stare de spirit și o atitudine fundamentală de empatie față de copii. Copiii au nevoie de sprijin pentru a dezvolta o viață emoțională sănătoasă iar acest lucru se întâmplă când  noi le suntem “alături”, fiindcă în felul acesta ei învață să fie “alături” de ceilalți. Vom discuta despre ce înseamnă să le fiți alături copiilor voștri și cum puteți face asta.
  4. Să fim alături de bebeluși pe Cercul Siguranței – Mulți părinți întreabă: “Oare când au început aceste nevoi?” În acest capitol îi vom urmări pe bebeluși și vom descoperi împreună că ei se nasc programați pentru Cercul Siguranței și că din primele momente ale vieții lor încep să ne învețe despre nevoile lor de pe tot Cercul. Vom învăța o metodă simplă care să vă ajute să deveniți sensibili la fluctuațiile de atenție și emoție ale copiilor și cum să răspundeți adecvat la acestea.
  5. Calea spre siguranță – Dacă primele capitole ale acestui program vă ajută să priviți comportamentul copilului prin prisma nevoilor legate de atașament,  în acest capitol vom face trecerea de la observarea copilului către observarea propriei persoane. Sentimentul de siguranță poate fi obținut, iar această cale presupune parcurgerea unor pași esențiali.
  6. Să ne înțelegem dificultățile – Vom discuta despre unde apar dificultățile voastre în relația cu copilul  și despre rolul vostru de a fi “Mâini” pe Cerc, fiind “mai Mari, mai Puternici, mai Înțelepți și Blânzi”.
  7. Ruperea relațiilor și repararea lor – Vom învăța să observăm ce ne spune copilul din spatele comportamentului său când acesta este  problematic. Vom discuta despre ce puteți face voi atunci când are loc un moment de “ruptură în relația” cu copilul.
  8. Să recapitulăm și să sărbătorim – Vom recapitula,  vom discuta despre dificultăți întâmpinate și vom răspunde la întrebări.  Vom avea oportunitatea de a vorbi despre cum a fost experiența parcurgerii acestui program.

Informațiile și exercițiile pe care le vom face în fiecare modul au strânsă legătură între ele și este importantă participarea la fiecare întâlnire pentru a beneficia cât mai mult de program.

Detalii organizatorice:

8 întâlniri – 1 întâlnire / săptămână

miercurea  – 18:00 – 20:30

online, pe platforma Zoom

Locuri limitate – maximum 10 participanți

Costul programului:

  • 740 lei / persoană
  • 640 lei / persoană – pentru cupluri

Asigurarea locului se face prin plata avansului în valoare de 50%, restul sumei urmând a fi plătită până la a doua întâlnire. Avansul este returnabil dacă înscrieți pe altcineva în loc.

Pentru înscrieri

Completați formularul de înscriere aici: https://docs.google.com/forms/cerculsigurantei

Telefon:  0763.302.432 (Gabriela Gall)   /   0747.657.550 (Ana Cazacu)

sau

E-mail:  gabriela.egall@gmail.com    /   psihoterapeut.anacazacu@gmail.com